Az időskorúak körében általában népszerű meditatív mozgás széles körű egészségügyi előnyökkel jár, amelyek meggyőzhetnek, hogy beilleszd a saját napi rutinodba.

Köztudott, hogy a testmozgás az egyik legjobb módszer a stressz csökkentésére és a hangulat javítására. Gondolj csak arra, hogy mennyire nyugodtnak és boldognak érzed magad egy jógaóra, kung fu edzés vagy akár parkban futás vagy séta után.

Valójában egy, a JAMA Internal Medicine közzétett tanulmány szerint, azoknál a résztvevőknél, akiknek krónikus betegségekkel összefüggő szorongása volt, jelentősen javult a közérzetük, csökkentette aggodalmukat, a rendszeres, 3–12 héten keresztül tartó gyakorlás. Az alkalmanként legalább 30 percnél hosszabb ideig tartó foglalkozások a legjobb hatással voltak a szorongás oldására.

Tai Chi: A nagyon hatásos stressz oldó, amelyről még kevesen tudják, hogy szükségük van rá

A Pinterest a Tai Chit választotta a 2018-as év Top 100 Trendje közül.

Az egyik legjobb – mégis alulértékelt – gyakorlat a stressz enyhítésére és egészségi állapotod javítására a Tai Chi. Ha valaha láttad már, hogy egy embercsoport lassan és kecsesen mozog együtt a helyi parkban, nagy esély van arra, hogy ők Tai Chi-t gyakorolnak, amely ötvözi a lágy, természetes és laza mozgásokat, valamint a meditációt, a test-elme edzéshez. A Pinterest a tai chi-t választotta a 2018-as év 100 top trendje közül, tehát biztonsággal kijelenthetjük, hogy a Tai Chi a továbbiakban „nem repül a radar alatt”.

A Tai Chi egy ősi kínai harcművészet, amelyet körülbelül 2000 éve gyakorolnak – mondja Dee Ogilvy, aki maga is több mint 20 éve tanulja, miközben saját tai chi programját irányítja, valamint Missouri Állam Egyetemi Munkavállalói Wellness Program részeként is tanítja.

Mozgás és nyújtás, mély légzés

A Tai Chi-t eredetileg önvédelemre fejlesztették – mondja Aideen Turner, a fizikoterapeuta, a Virtuális Fizikoterapeuták Vezérigazgatója, – ám ez „a mozgás és nyújtás gyengéd módjaként” alakult ki. „A pozíciók szünet nélkül, folyamatosan és megszakítás nélkül átáramlanak egymásba úgy, hogy a test állandó mozgásban legyen. Ez nagyon enyhe megterhelés, és minimális stresszt okoz az izmokban és az ízületekben. ” A mély légzés szintén a tai chi fontos része, tette hozzá.

Turner szerint a Tai Chi-t gyakorló emberek többsége időskorú – ők elveszítik a rugalmasságukat, és az egyensúlyérzetüket az öregedéssel – és a Tai Chi lehetőség arra, hogy ismét és újra mozogjanak, visszanyerjék képességeiket, anélkül, hogy az ízületeiket túlterhelnék. Ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy minden korosztály számára előnyös lehet, ha gyakorolja – mondja Turner, Különösen akkor, ha valaki a versenysportban tevékenykedik, vagy gyakran vesz részt nagy intenzitású edzésen – a Tai Chi segítségével lelassulhat, lenyugodhat és újra integrálódhat, regenerálódhat, így hasznos kiegészítése lehet bármilyen más rutinnak.

Csökkenő halálozási arány

Az American Journal of Epidemiology közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a Tai Chi-t rendszeresen gyakorló résztvevők halálozási aránya csökkent, hasonlóan, a más tanulmányokban kimutatott, séta és a kocogás hatásaihoz. A legelőnyösebb hatásokat azoknál tapasztalták, akik hetente öt-hat órát gyakoroltak.

Ez messze nem az egyetlen tudományos bizonyíték, amely alátámasztja a Tai Chi előnyeit. A Journal of Rheumatology közzétett tanulmánya megállapította, hogy az osteoarthritisben szenvedő betegek esetében, 12 hetes tai chi gyakorlása után, enyhültek a tünetek és fejlesztette az egyensúlyt. Egy másik tanulmány, amelyet a PLoS One-ban publikáltak, megállapította, hogy a Tai Chi elősegítette a szívműködés javulását egyébként egészséges felnőttek esetében is.

A Tai Chi leginkább pozitív hatását az elménkre fejti ki.

Ez főleg a gyakorlás meditációs alkotóelemeinek köszönhető, mondja Ogilvy. A Psychoneuroendocrinology közzétett kis tanulmány arról számolt be, hogy a rövid éberségi meditáció – három, 25 perces ülés – minimalizálta a pszichológiai stresszt. Ogilvy megjegyzi, hogy a hatás még nagyobb, mivel a mozgás és a meditáció párosulnak, mint a tai chi esetében – a jelenlétre, a mozgásokra és a légzésre való összpontosítás még inkább segíti a relaxációt, ellazulást.

Javuló alvásminőség

Abban is van tapasztalatunk, hogy a tai chi javíthatja az alvásminőséget, mondja Turner. Egy, a „Klinikai Beavatkozások az Öregedés során” végzett kutatás azt találta, hogy kognitív károsodásban és gyakori alvási zavarban szenvedő idősebb felnőttek jobban tudtak szundikálni, amikor beépítették a Tai Chi-t az életükbe.

Mentális nyugalom

Ezenkívül a Tai Chi, a mozgás és meditáció kombinációja mentális nyugalmat és tisztaságot ad – mondja Ogilvy. “A Tai Chi növeli és segíti az elme és a test kommunikációját” – mondja. „Azok az időskorúak, akik gyakorolják a Tai Chit, visszanyerik az elveszített agyi rugalmasságukat, amely az öregedés során amúgy normálisan bekövetkezik” – mondja. A Sport and Health Science Journalban közzétett tanulmány szerint a Tai Chi pozitív hatással van az idősebb felnőttek kognitív funkcióira és emlékezetére.

Forrás: NBC NEWS