Főoldal 9 Programok 9 Az áramlás útja

Mantra Szabadegyetem

Az áramlás útja

előadás és workshop a Mantra Szabadegyetemen

“Az élet nem küzdelem:
inkább szelíd folyamat –
haladás egyik ponttól a másikig;
mintha egy napsütötte délutánon
egy völgyben sétálna az ember.”

Stuart Wilde

AZ ÉLET NEM KÜZDELEM

Valamikor a 90 – es évek végén akadt a kezembe egy kis zsebkönyv: „Az élet nem küzdelem”. Talán a tenyérnyi borítón található fotó ragadott meg. Függőágyban feltűrt ingujjban a szerző, Stuart Wilde, kezében koktél, kalapja homlokában, fehér nadrágban, keresztbe tett lábakkal, széles mosollyal, gondtalanul tekint ránk, azokra akik ezt az alapelvet még nem ismerték fel. Egyben, mintegy bátorítva bennünket, arra, hogy induljunk el az általa jelezett úton.

A kis füzetszerű könyv nem több, mint 59 oldal, életműnek nem nevezném, de sorai mélyen belém vésődtek, olyannyira, hogy azóta is elkísérnek. Például ez a gondolatsor:

„Szabadnak lenni nagy ajándék. Felismerni, hogy nincs szükséged tengernyi pénzre, óriási befolyásra vagy hatalomra. Szükséged csupán arra a képességedre van, hogy felszámold a belső ellenállást. Előbb önmagaddal, majd a körülvevő világgal szemben. Aztán, ahogy belső egyensúlyod és pozitivitásod fényében a küzdelem lassanként olvadozni kezd, az új energiák hozta frissesség révén képes leszel átélni a belső békét. A belső béke pedig mind több és több lehetőséget vonz, mert az energia a maga fajtáját keresi.”

TAI CHI ÉS TAO

“nem ellenállás művészete”

Azt már nem tudom, hogy a bennem lévő egyfajta lustaság, kényelmesség motivált – e harcművészeti tanulmányaimban, de néhány év karate, majd kung fu gyakorlás után egyértelműen a tai chi felé fordultam. A tai chi egyben a „nem ellenállás művészete.” Hogyan győzhetünk erőfeszítés nélkül. Vagy: „a gyenge legyőzi az erőset” Tao Te King idézet hogyan mutat a gyakorlatban.

Tanulmányaim során – ez évtizedek alatt sok – sok mestert, stílust, iskolát, módszert jelent – emlékszem, amikor találkoztam a következő gondolattal:

„Tulajdonképpen bőségesen elegendő az energiák finomítása. Nincs másra szükséged, hogy a valódi változás bekövetkezzen. Nincs szükség könyvekre, elméletekre, mély megértésre, arra, hogy mozdulatokat másolj, belső praktikákra, trükkökre. Egyszerűen elég, ha az energiáidon dolgozol, és minden elérsz.”

EGYÜTT IGAZI LÉNYEDDEL

Azt mondják, és a tapasztalatom is az, ha meghallod az igazságot – ha egyáltalán van ilyen – azt onnan ismered fel, hogy együtt rezeg igazi lényegeddel. Nincs róla tudásod és tapasztalatod, de határozottan „érzed” így van, ez igaz.

SAJÁT ÚT

Na most ezek a gondolatok, a tai chi, mint a nem ellenállás művészete, vagy Stuart Wilde tömör útmutató mondatai ide – vagy oda, az eltelt időszakban bőven szereztem tapasztalatokat az ellentétek és kontrasztok működéséről is.

Felfedeztem: lehetek nehéz helyzetben, anyagilag, munkában, párkapcsolatban, de közben lehetek boldog, érezhetem jól magam, és azt is felfedeztem, megtapasztaltam, hogy ez a képesség a jó érzésre, boldogságra, végül a leglehetetlenebb helyzeteket is rendbe tette, megteremtette a csodákat az életemben.

Fontos hogy a kiindulástól eljussunk a célunkig, de annál is fontosabb, hogyan töltjük az utazással telt időt.

Az „útközben” minősége: maga az út.

Előttem vannak Stuart Wild könyvét záró mondatai. Mint egy felemelt mutatóujj:

„Ha egyszer elérted ezt az állapotot, és egy darabig képes vagy fenntartani, akkor tanítsd meg másoknak is. Tanítsd meg, hogy az élet nem küzdelem. Nem arra van kitalálva.”

Erről szól az előadás, és tudom, tapasztalom, mekkora szükség van rá.

Azt kívánom, az áramlás útja legyen a te utad is.

MOSOLYOGJ, LAZÍTS, LÉLEGEZZ

“belső világunk teremti a külső világunkat”

Talán nem először hallod: belső világunk teremti külső világunkat.

De tapasztalod is?

Azt szeretném, ha olyan belső világot teremtenél, ami létrehozza az általad vágyott külső világodat, azt szeretném, hogy elérd azt az állapotot, ahonnan a dolgok megvalósulásnak indulnak az életedben. Azt szeretném, ha az életed áramlóvá válna. Azt szeretném, ha elindulnál ezen az úton és jól éreznéd magad. Azt szeretném, ha felhagynál az erőfeszítésekkel és ellenállással. Azt szeretném, hogy felismerd milyen erő és potenciál van benned. Azt szeretném, ha benned is örömteli változás venné kezdetét.

MÁSOK MONDTÁK

Görbe Nóra

„hatalmas dolog ráérezni saját belső erőnkre, megnyugtató és felemelő”

Kiss Györgyi

„olyan eszköz vált elérhetővé a számomra, amivel bármikor, bárhol energiával tölthetem fel magam”

Kelemen Erika

„ …mintha a testem börtönéből szabadult volna  fel vagy ki, valami megfoghatatlan.. a végtelen nyugalom.. a lélek szabadsága….”

Szűcs Etelka

„ Az energia tiszta öröm.”

Keleti Dorottya

„feloldotta az előző napok, hetek ellenállásait, megrekedtségeit bennem. Kétségeim eloszlottak, megint éreztem a tetterőt magamban, a megoldási lehetőségek felvillantak előttem”

Pál Kata

„Igazi, jövőbe mutató, reménykeltő és meghatározó élmény.”

Az áramlás útja

előadás és workshop

2022. november 20., Budapest

Időpont

2022. november 20.
vasárnap

9.00-17.00

Helyszín

Budapest 14. kerület, Thököly u. 58-60.

A kurzus díja

Térítésmentes

Jelentkezés az Áramlás útja előadásra

Adatvédelem