Wu Wei Academy

The way of effortless action

“Ezért a bölcs

sürgés nélkül működik,

szó nélkül tanít,

nézi az áramlást és hagyja,

nem erőlködik…”

Főoldal 9 Wu Wei Academy

Mi a Wu Wei Academy? 

Az erőfeszítés nélküli cselekvés útja.

Egy támogató közösség, ahol tanulhatsz, fejlődhetsz, ahol azzá válhatsz, aki valójában vagy, ahol Taoista művészetekkel találkozhatsz, tiszta forrásból, minőségben, örömteli átadásban.

A 2023 év végére írt összefoglaló mutatja meg, engedd részletesebb bepillantást abba, mi is a WU WEI ACADEMY, mit találsz itt, kikkel találkozhatsz, milyen tapasztalásokban lehet részed, hogyan működik, mi a célja. 

Micsoda év volt!

A napokban egy fotót kerestem, és mivel nem találtam a letöltött képek között átnéztem a telefonomat is.  Ahogy „pörgettem” a képeket hétről hétre, hónapról hónapra, visszafelé az időben, hirtelen tudatossá vált bennem: azta, 2023 micsoda év volt!

Minden benne volt és van, amit szeretek, ami lelkesít, ami izgalommal tölt el, ami kutatásra késztett.

Amikor felteszem néha a kérdést magamnak: ki vagyok én? Mindig hasonló válasz érkezik. 

Az, aki a legmélyére akar menni a   megértésnek, aki a legmesszebb akar menni, ameddig csak lehet. Az, aki eszközöket, módszereket keres, fedez fel, hajlandó érte keresni, utazni, tanulni, fejlődni, és mindezt hatalmas örömmel átadni másoknak. Aki szerint nincs egy igazság, de minden egyfelé mutat. Aki szerint nincs egyetlen út, de minden az Út. Aki az öröm és jóérzés mentén halad, élve azt, hogy minden, amiért jöttünk, amiért itt vagyunk, ezen keresztül nyilvánul meg.

„Az út üres,

de működését abba sose hagyja.

És mélységes, 

mindennek ősatyja.

Élét tompítja,

görcseit oldja,

fényét fakítja,

elvegyül porba.

Megfoghatatlan

és mégis van.

Én nem tudom, ki a szülője,

de vénebb, mint a tünemények őse.”

Mégis, mi a legfontosabb ebben a számomra?

Tapasztalásban eljutni a legmélyebbre és a legmagasabbra, mindezt a taoista művészeteken keresztül, és gyakorlativá tenni, nagyon mélyen, mindenki számára átélhetővé és megélhetővé tenni. Ezzel is emelve másokat, ebben a formában is előidézve a tudatosság változását.

Tanítani. Tanítani azért, hogy az utunk a testünkön keresztül vezet, az utunk a testünkkel együtt vezet. Tanítani, hogy a tudatosság – Yang, a testünk – Jin, és kettejük összhangjának és változásának törvénye – a Tai Chi. Hogy a kettőjük találkozásának eredménye és nyelve az energia. Hogy ezt felismerve örömmel és teljesen éljük az életünket, hogy megtanuljuk működtetni, áramlóvá tenni azt. Óriási öröm megélni és megtapasztalni, amikor a változásban tudatosan kezdünk jelen lenni és részt venni, és csak áradnak feléd a visszajelzések minden alkalommal az elindult és bekövetkezett változásokról. Ez megélni csoda.

„Az út, mely szóba fogható,

nem az öröktől – való,

a szó, mely rája – mondható, 

nem az örök szó.

Ha neve nincs: ég és föld alapja,

ha neve van: minden dolgok anyja.”

Azon „dolgozom” az izgat, azt kutatom, hogyan lehet még jobb. A taoista megközelítés és hogy ez „kínai” nem ad egzakt és konkrét magyarázatokat és válaszokat.  Ezt el kell tudni fogadni.  Másképpen és másképpen értelmeznek fogalmakat koronként, időszakonként, rendszerekként, szektánként, csoportokként, családi tradícióként. Chi, Shen, Yi, Tai Chi…már alapfogalmak esetében is számtalan magyarázattal és megközelítéssel találkozunk.  Ami biztos ez a két vonal: -, – -, és a polaritás megnyilvánulása a Tai Chi. A Tao.

Ebben a folyamatban benne lenni, különlegesen izgalmas és lelkesítő számomra.

„Az ég és föld nem emberi:

néki a dolgok, mint szalma-kutyák.

A bölcs ember sem emberi:

néki a lények, mint szalma-kutyák.

Az ég és föld közötti tér,

akár a fújtató,

üres és nem szakad be,

mozog és egyre több száll belőle:

kell rá szó, ezernyi,

jobb némán befelé figyelni.”

Néha felteszem a kérdést magamnak: ki vagyok én ebben a folyamatban?

Aki egyre bátrabban és szabadabban önmaga, kerülve a feudális rendszereket és dogmákat, aki egyre jobban éli, hogy az élet alapja a szabadság. Választásaink szabadsága.

Az, aki érzi az energiájában, hogy valószínűleg már sok élettapasztalaton keresztül benne volt ebben az áramlásban. Az, aki tudja, hogy minden a Tao. Minden pillanat lehetőség a felismerésre, hogy a gyakorlás nem egy külön dolog, hanem éppen hogy maga az Út, hogy az Út mindig ott van, és mindig is ott volt. Hogy vannak ugyan, akik előttünk járnak az úton, bármilyen képzavar is ez, de te vagy önmagad mestere. Senki más nem adhatja meg a szabadságod. Te választasz és ha van ilyen, a felelősség is a tied. Te választasz és a választásaiddal kreatív résztvevőjévé válsz a végtelen változásnak. Ki vagyok én ebben a folyamatban? Az, aki eszközöket ad és lehetőségeket, arra, hogy megtapasztald mindezt, hogy tudatos része legyél ennek a mindennapi csodának.

Visszanézve 2023–ra, igazi mély rácsodálkozás volt,

egyben tudatosítása is az elmúlt időszaknak. Nagyon hálás vagyok azért, amiben részünk volt, amit teremtettünk.

Nemzetközi szeminárium Claudio Mingarinivel

A tavasz indult egy nemzetközi szemináriummal, bot, alkalmazás és szintvizsga a Yang Family Tai Chi rendszerében, Claudio Mingarinivel. Margitsziget, jó idő, jó hangulat, nagy nevetések és sok gyakorlás.

Mantak Chia Budapesten

Azután Mantak Chia Budapesten. 5 nap a Taóban. Sokaknak először adatott meg, hogy személyesen is találkozzanak a mesterrel és mélyíthessék megértésüket, gyakorlataikat. Meghatározó élményt jelentett.

Yip See Kit Mester a Három Kincs Völgyében

Nyáron Yip See Kit Mester és a Három Kincs Völgy, Wudang Nyolc Brokáttekercs, Wudang Öt Állat Chi Kung, Yang Legyező Forma, Dong Yue Tai Chi Bot. A gyakorlatok azóta is a mindennapjaink részei.

Yang Jun Mester Szentendrén

Ha ez nem lett volna elég, akkor szeptember, és Szentendre: Yang Jun Mester nemzetközi szemináriuma. Tai Chi alapok, elmélet, forma és lökő-kezek.

Gyakorlatilag ki sem kellett mozdulnunk és idejött hozzánk a „világ”, mindaz, amit tanulni szeretnénk. Kivételes alkalom. Egy – egy Mantak Chia vagy Yang Jun szemináriumra bizony utaznunk kell a világ számos pontjára, ha nem szeretnénk lemaradni. Ez az igazi Tao, ki sem mozdulsz és mégis minden elérhetővé válik.

Személyes utam – Liang Dehua

Ehhez még megemlítem az én személyes, különleges és felemelő utamat is: egy hét intenzív nyári instruktor – tábor Liang Dehua-val.

2023 fantasztikus év volt.

Ebben az évben elmondhatom, hogy minden kurzusunkon, workshopunkon, a táborokban, a heti foglalkozásokon, az oktatóképzéseinken, egyre többen és többen vannak, egyre többen és többen érdeklődnek a taoista művészetek után, és egyre többen kezdtek tanítani, egyre több iskola nyílik. Videó – oktatásunkban is egyre több anyag érhető el, a napokban készült el: Nei Kung Alapgyakorlatok sorozat, és a Yang Stílusú Legyező Forma.

2023 fantasztikus év volt. Nagyon hálás vagyok érte. Hálás vagyok a hozzájárulásokért egymás életéhez. Nagyon nagyra értékelem, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, ami lelkesedéssel tölt el, hogy áramolhatok ebben a kreatív folyamatban, és mindezt megoszthatom veletek.

2024 is tartogat meglepetéseket. Egyelőre három programot jeleznék előre:

Április 27 – Május 2. – Mantak Chia

Tao Alapok, 2 nap, Gyógyító Szerelem 2 nap, Kozmikus Gyógyítás 2 nap.
A programokra való jelentkezésnél használd ezt a linket, így könyvjutalomban lesz részed, amely nálam átvehető:

Május 16 – 19 Három Kincs Völgy – Yang Chengfu Big Frame, 88 és páros gyakorlatok

Vezeti: Oamsin Termpaiboon
Oamsin, 2024 óta Liang Dehua tanítványa, oktatója, segít a nemzetközi szemináriumok vezetésében, valamint tanul Mark Rasmustól, Elastic Force Qigong – ot és Meditációt.

Június 17 – 23 Három Kincs Völgy – Yip See Kit

A tábor programja: Wudang Nyolc Brokáttekercs, Wudang Öt Állat Chi Kung, Kicsit mélyítve és javítva, illetve vizsgalehetőséggel. Dao Yin Shu, Wudang Tai Chi: Tai He Quan, Wudang Kard, valamit esti beszélgetések: Tao Te King, értelmezések, magyarázatok.

Hogy stílusosak maradjunk, így egy újabb Lao Ce idézettel fejezem be, a 8. vers Weöres Sándor fordításában:

„A legfőbb jó a vízhez hasonló:

mindennek hasznos, de nem harcos,

az alantasban is jelenlevő,

a víz az út – hoz hasonló.

Az élet a földet kövesse,

a szív a benső mélyet kövesse,

a barátság az emberit kövesse,

a beszéd a valót kövesse,

az uralom a rendet kövesse, 

a szolgálat a lehetőt kövesse,

a tett a kellő időt kövesse.

Ha készséges, de nem erőszakos,

nem kél zúgolódás semerre.”

Áramlást!

Misi