Tai Chi , Chi Kung – Tapasztalatok

Tanulóink véleményei a képzésekről, workshopokról, online tanfolyamokról

Főoldal 9 Tanulói tapasztalatok

Tapasztalatok

Gyakorlóink, tanulóink tapasztalatait olvashatod a tai chi, chi kung gyakorlással kapcsolatban.

22 kérdés

2020 márciusa óta működik a Tai Chi Levelező Kurzus. 22 kérdést tettünk fel azoknak a gyakorlóknak, akikkel személyes kapcsolatban állunk.

Tapasztalatok

Tai Chi, Chi Kung

Háriné Gregorics Judit

Chi Kung Oktató Képzés

“Gondoltam, hogy jó lesz ez a tanfolyam. De hogy ennyire…”

Lukács Gabi

Énekesnő
Hangterápiás tanácsadó

Chi Kung Oktató Képzés

“El kell, hogy mondjam életem egyik legjobb döntése volt, hogy belevágtam ebbe az utazásba. ❤️
Érzem az átalakulást, a traumáktól való megszabadulást. Kezdem érezni az áramlást a hétköznapokban is.

Szóval, köszönöm.”

Magyar-Fekete Tímea

Chi Kung Oktató Képzés

Egy számomra fantasztikus élménnyel gazdagodtam már az első közös hétvégi tanulást követően. Azért is emelném ki ezt a felemelő tapasztalást, mert nekem korábban még nem volt „csikung élményem”.

Home office-ban dolgozom már hosszú ideje, így abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a számítógép előtt töltött munkát egy kis feltöltődés, energiapótlás céljából bármikor meg tudom szakítani. Ilyenkor naponta több alkalommal is kimegyek a kertbe, nyújtózok, sétálok egyet és a legfontosabb: iszom egy kávét. Az első közös tanulást követő héten is így tettem és a pihenő időket összekapcsoltam egy kis csikunggal. Kezdetnek még nem az volt a célom, hogy minden mozdulatot tökéletesen csináljak, inkább az, hogy élvezzem az egészet. A hét 2. felében az egyik gyakorlást követően már azt vettem észre, hogy az eddig rituálisan szükségesnek érzett délutáni koffein adagomra nincs szükség, olyan energikusnak éreztem magam. Korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy kávé nélkül kibírjam a délutánt, most pedig ott álltam fitten, a kezeiben és az egész testemben lüktető energiával!

Már korábban is sejtettem, de ott és akkor tudatosodott bennem, hogy ez egy csodás kezdete annak az áramlásnak, amibe a jövőben élni kívánok.

Szerintem ez már önmagában is hatalmas tapasztalás így a kezdetek kezdetén, de itt még nincs vége: a napi szüneteimben a welsh terrier kutyusom is mindig velem tartott a kertbe és vadász kutyához méltón megállás nélkül hozta a labdáját. Egyik csikung gyakorlás közben meglepetten tapasztaltam, hogy Oszi már nem lökdösi a lábam, nem akarja, hogy eldobjam a labdáját, nem akarja megszerezni a figyelmet. Tőle szokatlan módon csak feküdt velem szemben és nézett. Ekkor tudatosodott bennem, hogy az általam létrehozott nyugodt energiák nem csupán rám, de a környezetemben lévőkre is hatással vannak. „Ahogy belül, úgy kívül is”.

Misinek köszönhetően kezdem megérteni, hogyan hat egyszerre az elme a testre és test az elmére. Már nagyon várom a folytatást, az új tapasztalásokat, inspirációkat. Köszönöm, hogy itt lehetek!”

Fábián Bori

Chi Kung Oktató Képzés

Egy jó ideje már foglalkozom/foglalkozhatom lélekkel, energiákkal, különböző módszerekkel és eszközökkel. Ez az a téma és tevékenység, ami a szabadidőmben is lenyűgöz, amihez nem tudok elég fáradt lenni, hogy utánaolvassak, kíváncsiskodjak, tanuljak. Egy ideje azonban feljött bennem egy érzés, bevonnám a testemet is. Ahol aktívan használhatom és segít(het) még inkább érezni és érzékelni. Szóval jött az érzés és hagytam, hogy jöjjön az irány is vele, merre.

Vadas Mihályhoz terelődtem, az Ő Chi Kung képzéséhez, és ezen a ponton már nem is igen gondolkodtam. Az első oktatói hétvégén a testem pedig egyből jelzett, köszöni, hogy bevontam, hogy használom, hogy kiegészültem, végre kapcsolódtam vele…. és ez azóta minden egyes gyakorlás alkalmával mélyül… úgy érzem teljesen új dimenziók nyílnak. Végtelenül hálás vagyok, hogy a képzés részese lehetek és Misitől tanulhatok. 🙏 “

Pap Renáta

Chi Kung Oktató Képzés, Tai Chi Oktató Képzés

Évek óta ismerem Misit, az első Tai Chi óra amelyen részt vettem, mondhatni egy új dimenziót nyitott ki az életemben. Ettől az alkalomtól, amikor csak lehetőségem adódik rá résztvevője vagyok a táboroknak, elvonulásoknak és különböző kurzusoknak is.

Nyugodt szívvel mondhatom, hogy jó pár éve igyekszem elmélyülni abban az útban, amit számomra a Csikung, Tai Chi, Meditáció, Figyelem gyakorlatok stb. jelentenek. Bizonyosság számomra, hogy ezek a mozgásformák megváltoztatják az életünket, ha kitartó munkát végzünk. Ugyanakkor megfigyelhetőek azonnali hatások, változások is, ha az óra előtti és utáni állapotunkat vizsgáljuk meg. A tapasztalataim, élményeim, az életem különböző területeinek a változásai mondhatni maguktól megtörténnek, egy dolgom van; gyakorolni. Az évek során kialakultak a kedvenc gyakorlatsorok, rengeteg kurzust hallgattam végig, tanultam különböző emberektől, táborokban vettem részt stb.
Kérdés lehet a külső szem számára, ha már megvan az út, az élményeim, a gyakorlataim mégis miért kezdtem el egy újabb kurzust? Mit ad ez a Csikung Oktatói Tanfolyam számomra?

Egyszer azt hallottam egy tanítványától, azért jár az óráira, mert úgy érzi nem teheti meg saját magával szemben azt a könnyelműséget, hogy egy ilyen tudású ember van a környezetében és nem tanul tőle. Valamiféle elvesztegetett idő érzését érzem néha én is, ha nem vagyok ott a kurzusokon. De ugyanez jelenik meg akkor is, ha nem teremtek magamnak időt a napi gyakorlásra, vagy nem olyan minőségben és nem olyan alázattal, odafordulással végzem a munkát, mint amit az adott mozgásforma tisztelete megkívánna.

Azt látom nem mindenki tudja egyszerűen de mégis tartalmasan, az elme által érthetően de legbensőbb kapcsolódásainkkal összeköthetően megfogalmazni és átadni a lényegét ezeknek a mozgásformáknak. Ugyanakkor a fizikai mozdulatsorok minél pontosabb kivitelezésre ösztönözni a tanítványokat. Ezen a tanfolyamon az elmélet és a gyakorlat azonos arányban támogatja egymást. Személy szerint számomra mindig nagyon kellemes élmény, hogy a tapasztalataimat, élményeimet szinte helyettem is megfogalmazza. Így megkapom azt a komplexitását a gyakorlatoknak, ami nem csak az érzelmi, energetikai rendszerem táplálja de az elmémmel is megértem a miérteket, az elmém is könnyebben megadja magát a belső változás útjának.

Elvem, hogy egy igazi tanító nem csak az adott mozgásformát tanítja, de azoknak Szeretetét is. Ez a szeretet, a bizalom és a hit a mozgásformákban, ezek fognak bennünket tovább lendíteni, azokban a pillanatokban, amikor a motiváció picit elfogyni látszik. Ez a szeretet az oktató lényéből fakad. Ez az, ami nem eljátszható, ez az ami beszűrődik a tanítvány bőre alá és amiért példaképnek, tanítónak, mesterének nevez valakit. Misi tudásán és hitelességén túl a
a mostani tanfolyamról csak annyit szeretnék megosztani másokkal, nem számít, hogy oktatni fogsz-e valaha, ha változni szeretnél, épülni, szépülni 🙂 🙂 🙂 , plussz energiát tölteni a rendszeredbe, mások rendszerébe vagy egyszerűen valaha valamit megmozdított benned a Csikung vagy a Tai Chi formagyakorlata…. Esetleg közösséget keresel, kapcsolódást másokkal – Önmagaddal 😉 netán mélyítenéd a meglévő tapasztalatokat, akkor itt a helyed közöttünk!

Találkozzunk a kurzuson! 😉 “

Pap Renáta

Andrikó László

Chi Kung Oktató Képzés

“Nagyon jó volt visszakapcsolódni a chikung áramlásába! Ha egy szóval kellene jellemezni a hétvégét, azt mondanám: harmónia. Az oldott hangulat mellett az érthetően felépített gyakorlatok és az elmélyült elmélet nagyon értékessé tette számomra ezt a kurzust.

Emellett jó csapat gyűlt össze. 🙂 Hálásan köszönöm, a hétvégi tanfolyamot!”

Csíki Mariann

Mentálhigiénés segítő szakember
Mozgásfejlesztő gyermekjóga-oktató
Kismamajóga flow és baba-mama jóga oktató
Vinyasa Flow yoga oktató
Sportrekreáció
Óvodapedagógus
Alapozó terapeuta
Gyermekjóga-Oktatók Egyesület elnöke
Forever Living Products tanácsadó és üzleti partner

Chi Kung Oktató Képzés

Chi kungot tanulok Vadas Mihály szárnyai alatt. (És tai chit is. :-))) 12 éves korom óta tanulok, az energiáról. Reikivel kezdtem, majd jóga, pranayama és az idei évben megérkezett a Chi Kung és a Tai Chi az életembe. Fenomenális élményeim vannak, amelyek vagy megerősítik az eddigi tapasztalataimat, vagy éppen fényt, energiát viszenek oda, amiről eddig nem is gondoltam hogy létezik. – mégis olyan természetes és egyszerű az egész.

Hogy mi a kedvenc mondatom Misitől? Mondom: Válj önmagad Mesterévé!

Hogy a jóga és tao egymás mellett megfér-e? Igen, nagyon különlegesen és felemelően. A jóga egyik előírása: csendesítsd el az elme gondolat hullámait. Tao azt mondja, gyakorold a cselekvés nélküli cselekvést.

Hogy a gyerekekkel fogok e chi kungozni? Igen! Nem kérdés. Az egyik tanítás így szól: Amit a születésünkkor kapunk, azt az élet szikrát, nekünk a feladatunk táplálni kreatív energiánkkal. – pont ez az én egyik életcélom, hogy ebben segítsem a gyerekeket. Gyermekjóga óráimon is mindig cél a mosoly, öröm, hogy minden gyerek jól érezze magát!

Nagyon beindított a chi kung és a tai chi áramlása és csak folyamatosan jönnek és áramolnak bennem a kreatív gondolatok, ötletek.

Sok embertől tanultam már, tényleg kamaszkorom óta, mindig követek valakit és folyamatosan tanulok. Most olyan helyre érkeztem, ahol azt érzem iránymutatásokat kapok önmagam megismerésére. Nem tudom hová vezet az út, csak azt hogy nagyon szeretek rajta járni.
Köszönöm Misi, hogy tiszta forrásból tanulhatunk tőled, és hogy a célod az, hogy mindannyian önmagunk mesterévé váljunk. Nem láttam még hozzád hasonló tanítót.”

Kapisinszky Judit

Chi Kung Oktató Képzés

Eljött a várva várt, elvárások nélkül várt hétvége, a Csi kung oktató képző első két napja. Tudtam, hogy JÓ lesz. Különösen a személyes (nem on line) tanulásnak örültem. Sok-sok élményem, személyes megtapasztalásom volt. Kettőt emelnék ki.

A TAO útja a nem ellenállás és a cselekvés nélküli cselekvés útja. A 2-ik nap délelőtt a csi kung gyakorlás után jött a kis tai chi forma, amivel szemben előző nap volt bennem ellenállás. Most viszont a több órás csi kungozás után azt éreztem, hogy üres és ellenállás nélküli vagyok, és csak úgy folyt, áramlott az arany kakas és simogattam a vadló sörényét. Már nem számított, hogy jól csinálom e vagy sem.

A figyelmet, a tudatot is iskolázni, edzeni kell! Erre a csi kung és a tai chi is kiváló! „Érdemes befelé indulni” és ez kifelé is hat! Köszönöm ezt a hétvégét Misinek és mindenkinek, aki ott volt, egy támogató közösségben gyarapodtam ezen a hétvégén.

Nagyon várom a folytatást. Áramlást!”

Váczi Virág

Jógaoktató

Chi Kung Oktató Képzés

Régóta incselkedik velem, és most végre hagytam magam elcsábítani. Mondhatnám, hogy fogalmam sincs, hogyan keveredtem Misi csikung oktatóképzésére, de nagyjából az első 4 mozdulat után tudtam, hogy jó helyen vagyok, hogy nem véletlen sodródtam ide. Jógaoktató vagyok 10 éve. Igyekszem mindig szélesíteni a tudásom, hogy fejlődjek, hogy minél többet át tudjak adni másoknak.

Pár éve, véletlenszerűen került elém egy angol nyelvű kezdő csikung video. Megcsináltam a gyakorlatsort, és éreztem, hogy nekem ez jó. De akkor csak addig jutottam, hogy “elloptam” belőle pár mozdulatot, amiket azóta is akarva-akaratlanul-beépítek a jógaóráimba. Egyszer még szerveztem is csikung workshopot a saját jógatermembe, amin én magam viszont nem vettem részt.

Később egy gyermekjógaoktatói továbbképzèsen Csiki Mariannál a metódusba beépítve szintén találkoztam pár csikung gyakorlattal. Aztán pár hónapja éppen Mariann mesélt nekem csillogó szemmel csikung és thai-chi élményeiről, illetve Vadas Mihályról. A múlt héten pedig egy facebook hirdetés tolta az arcomba Misi tanfolyamát. Ezek után már nem halogathattam tovább ezt a találkozást, az évek óta tartó incselkedés beérett.

Mindezt csak azért írtam le, mert ez is csak azt igazolja, amit az első alkalommal Misi tanított nekünk: a jó energiák megtalálnak. “Az általad kisugárzott energiára az univerzum válaszol. Ez maga a teremtési folyamatod.”

Jógaoktatóként és gyakorlóként csodálatos dolog egy teljesen más filozófiai, kulturális forrásból ugyanazokat a tanításokat hallani, és megélni, ahogy azok egységgè állnak össze a fejedben. Az energia uralásának számtalan módja van. Ezek egyike például a jóga. Egy másik a csikung. Ha mindkettőt műveled, eggyel több esélyed van, hogy közelebb kerülj önmagadhoz.

Még csak két napot töltöttem Misi képzèsén, de intravènásan kaptam a csikungot. Nem tudom, hányszor ismételtük el ugyanazokat a mozdulatokat, órákon át, mégsem fáradtam el, inkább csak töltődtem.

Alig várom a folytatást, a többi gyakorlatot, és azt, hogy másoknak is megtaníthassam a chi áramoltatását.

Hálás vagyok, hogy összejött ez a randevú. Egy gyümölcsöző, szép kapcsolat kezdete ez.”

Pap Renáta

Tai Chi, Chi Kung oktató

Tai Chi Oktató Képzés

Négy év csikung gyakorlás után ismerkedtem meg a Tai Chi formagyakorlataival. A Tai Chi mozdulatsoraiból fakadó élményeim, már az első néhány alkalom után messzebb mutattak annál, hogy csak néhány órán részt vegyek és aztán újabb és újabb tevékenységeket keressek, a feltöltődés reményében. Misi talán nem is tudja, hogy bár a Tai Chi mozgásformáját tanította nekem az elmúlt év során, a kurzusok impulzusai által jelentősen megváltozott a szemléletmódom is.

A kurzusok során beépült alapelvek és az energiameditáció testemre gyakorolt hatása, átgördült a hétköznapokra is. Tudom, hogy hasonlóan hozzám millió tapasztalatról tudna mesélni bárki, aki Tai Chi-t gyakorol. Ugyanakkor a józan ész azt mondatja velem, hogy a megtapasztalt élményeimet, változásaimat biztosan csak azok az emberek fogadják el fenntartás nélkül, akik már gyakorolják a Tai Chi művészetét.

Életem történeteit nem tudom néhány mondatban összepréselni, így inkább egyszerűen csak bátorítanék mindenkit, hogy teremtsen időt a Tai Chi kurzusokra-órákra és tapasztalja meg a saját életében a változást. Ha mégis szükséges lenne kicsavarni magamból egyetlen csepp példát, akkor azt mondanám; korábban azért gyakoroltam, hogy egészséges legyek és legyen életerőm. Ma inkább már a gyakorlás által megtapasztalt, rétegen belüli öröm motivál.”

Pap Renáta

Tai Chi Kurzusok

Poros Géza

Tai Chi Levelező Képzés

„Érzem a fejlődést magamban, egy kicsit nehezebb hétköznapjaimat ezek a gyakorlatok pozitívan alakítják, ami nagyon jó és feltöltő érzés.”

Görbe Nóra

Yang Family Tai Chi Senior Forma Workshop

Vasárnap részt vettem az egész napos senior tai chi wokshopon, mely ” véletlenül” bukkant elém hirdetésként. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek, koromból eredően épp aktuális lehet ez a 26 lépéses formagyakorlat, és minthogy élethelyzetem miatt hosszabb időt kihagytam a gyakorlásban, gondoltam elmegyek, megpróbálom.
Jól tettem.

A mozgó meditáció egészségre gyakorolt hatását már sokan megírták és megtapasztalták, ahogy haladtunk egyre előrébb a formagyakorlatban, egyre beljebb önmagunkban, úgy váltunk csendesebbé, elmélyültebbé, figyelmünk fókuszált a mozdulatokra. A tartásjavítással igyekeztünk korrigálni megszokott hibáinkat, melyek feszültségeket okozhatnak és akadályozzák a test öngyógyító folyamatainak beindulását.

A csend és befelé figyelés szinte teljesen kikapcsolta a külvilágot, lehetővé téve a belső utazást. Ez a több órán át tartó tevékenység az elmét is pallérozta és lelki tartalmat is hozott. Összességében hatalmas dolog ráérezni saját belső erőnkre, megnyugtató és felemelő. Élmény volt ott lenni. Köszönet Vadas Mihálynak, akinek letisztult mozdulatait követve nyertünk bepillantást ebbe az új gyakorlatsorba. Váljék mindannyiunk egészségére!”

Kelemen Erika

Yang Family Tai Chi Kung Workshop

“Én nem vagyok a szavak embere és nehéz kifejezni, amit éreztem a workshop folyamán. Gondoltam pár nap és letisztul ez az érzés: “…mintha a testem börtönéből szabadult volna fel vagy ki, valami megfoghatatlan… a végtelen nyugalom… a lélek szabadsága…””

Szűcs Etelka

Tai Chi oktató

A tai chi lágy, harmonikus, áramló, nyugalmat sugárzó látványa évekkel ezelőtt rabul ejtett, melynek hatására 2012-ben csatlakoztam a Yang Family Tai Chi Chuan Hungary csoporthoz. Nagyon szerencsés vagyok, mert így találkoztam a tai chi kiváló mesterével, Vadas Mihály Yang Yajian-nal.

Mindenütt energia vesz körül, jár át bennünket. Tai chi formagyakorlat végzése során az energiaérzetünk, megtapasztalásunk erősebb és finomabb lesz, mely érzést akár több órán keresztül is fenn tudjuk tartani a gyakorlás befejezése után.

“Az energia tiszta öröm”…. és valóban: William Blake gondolata megtelik tartalommal tai chi formagyakorlatok végzése közben.

A rövidített forma mozdulatai a 103 lépéses forma elemeiből tevődnek össze, elsajátítása kitartó munkával hamar elérhető, finomítása mindenki számára más-más tapasztalást és utat jelent. A forma áramló, energetizáló hatását a tai chi gyakorlásában teljesen kezdő is hamar megtapasztalhatja.

A hétvégi workshop nagy élményt, új tapasztalásokat nyújtott számomra. Vadas mester kiváló, kifinomult tanításával és irányításával eredményes napot zártunk. Lelkes kis csapat, nagyszerű emberek, pozitív energiák – ez jellemezte a napot, melyet együtt töltöttünk egy nagyszerű helyen, gyönyörű őszi időben.

Mindannyian megtapasztalhattuk, hogy a 26 lépéses forma kiválóan összerakott, intenzív áramlást nyújtó forma, melyet reggel, délben, este végezhetünk.

Mindenkinek csak ajánlani tudom!”

Keleti Dorottya

Yang Family Tai Chi Kung Workshop

Ez a két nap tényleg a tai chi esszenciáját adta át és elevenítette fel bennem. Egy felejthetetlen élmény, ami életerővel tölti fel a napjaimat. Az első nap, a gyakorlat elsajátításával, feloldotta az előző napok, hetek ellenállásait, megrekedtségeit bennem.

Kétségeim eloszlottak, megint éreztem a tetterőt magamban, a megoldási lehetőségek felvillantak előttem. Erős energiaáramlás indult be a testemben, arcomra mosoly ült, és ez viszhangzott legbelül: ” hogy lehetett enélkül élni?”.

A forma tanulása és finomítása közben Misi elméletben is mindent átadott ahhoz, hogy otthon is tudjak egyedül gyakorolni, a mozdulatokat magamnak korrigálni. Mivel nagyon rövid ez a forma, akár reggel és este is van lehetőségem a gyakorlásra, feltöltődésre, lecsendesedésre a mozgás által. Egy igazi gyöngyszem, ami visszahozta a tai chi áramlását a hétköznapjaimba.”

Nagy Attila

Tai Chi oktató

Közel húsz év Tai Chi gyakorlás után találkoztam a Yang Family Tai Chi Chuannal. Akkor olyan érzésem volt, hogy elölről kell kezdjem a Tai Chi Chuan gyakorlását. Megváltoztatni a szemléletem, felépíteni és újrastrukturálni a gyakorlást és egy másfajta alapot teremteni az előzőekhez képest. Korábban már tapasztaltam ilyet más kung fu gyakorlása során.

Egy alkalommal ugyanazon stílus egy másik iskolájából jöttek át a mi iskolánkba haladó gyakorlók és kiderült számukra, hogy az, amit eddig gyakoroltak, az nem annyira hatékony. Volt olyan gyakorló, aki abbahagyta az előbbit és szinte elölről kezdte a gyakorlást és volt olyan is, aki azt mondta, hogy ott már elért egy szintet és nem fogja újrakezdeni. Ez akkor meglepett többünket…

2017-ben Vadas Mihály hatására, úgy döntöttem, hogy újrakezdem, és ennek első eredménye a Yang családi Tai Chi vizsgáján elért bronz sas fokozat lett. Megérte.”

Baló Júlia

Kilenc évvel ezelőtt kezdődött… A Televízió épületében, a folyosón futottam össze az egyik kollégámmal, akkor, amikor már mindenki javában szorongott, féltette az állását, az íróasztalát.

Én sem tudtam, mi lesz a tévésorozatunkkal a jövőben, de mivel a rendszerváltás óta szabadúszóként élem a hivatásomat, edzettebb és nyitottabb is vagyok a változásokra. Feltűnt, hogy rajtam kívül van még egy ember, aki nem reszkető citromfejjel közlekedik. Lendületesen megy ide-oda, szervezkedik, jó a kedélyállapota. Elkezdtünk beszélgetni ott, az elnöki iroda előterében. Tudtam, hogy ő a taiji elkötelezettje, ezért kérdezgetni kezdtem. Most már azt is tudom, hogy az én tévés kollégám, Vadas Mihály, az egyik legjobb magyar mester, aki évtizedeken át tanulta híres, kínai szakemberek külföldi szemináriumain a harcművészetet, és ezt a tanulást soha nem hagyta abba – a tanítás mellett életformájává vált.

Akkor a láthatatlan összetevőkről, a tudat és az energia kapcsolatáról hallgattam Mihályt; arról, hogy miként léphetők át a fizikai határok. Történetet mesélt az asszonyról, aki négytonnás kisteherautóban utazott kisfiával. Az útkereszteződésben baleset történt. A teherautó felborult, s a kisfiú a jármű alá szorult. Az anya mérhetetlen kétségbeesésében nem nyugodott: emberfeletti energiával leemelte a gyermekről a teherautót, s így megmentette az életét…

Jókor találkoztam a magyar taijimesterrel…”

Kiss Györgyi

Reggel, a Tai Chi workshop felé tartva az a gondolatom támadt, hogy a Tai Chi “kiegyenesít”. (Megjelent előttem a történelemkönyvekből jól ismert rajz, ahogy emberszabású majomból Homo sapiens lesz.) Eszembe jutott az aktív Tai Chi gyakorlással töltött elmúlt egy év, és az előtte lévő, nulla mozgással töltött harminc.

Bár az elején felmerült bennem, hogy feladom, mert annyira bonyolultnak tűntek az amúgy egyszerű mozdulatok, hogy nem túl sok sikerélményem volt. Sokszor emlékeztettem magam arra, hogy önmagammal szemben elkövetett bűn, ha ott a lehetőség, hogy egy komoly, nagy tudású, türelmes és példamutató mestertől tanuljak és én feladom. Így hát nem adtam fel.

És ha valaki megkérdezné tőlem, hogy miért éri meg számomra Tai Chi-t gyakorolni, akkor ezt válaszolnám:

Azért, mert a kitartás képességét és önmagam felfedezésének élményét adja.
Azért, mert a sok agyalással, stresszel töltött év után a Tai Chi-ban megpihenhetek.
Azért, mert minden egyes gyakorlás után örömteli vagyok.
Azért, mert sokkal több energiám van mindenre.
Azért, mert egészséges vagyok, a testem folyamatosan átalakul.
Azért, mert erőltetés nélkül válok edzetté.
Azért, mert képes vagyok bármire. (Szerettem ezt hangoztatni a gyakorlásom elején, hogy ha megtanulom a 103-as formát, akkor képes leszek bármire.)
Azért, mert a figyelmem fenntartásának az ideje folyamatosan nő és ennek a munkám, tanulás során is nagy hasznát veszem.
Azért, mert a Tai Chi gyakorlók soha nem méregetik egymást, hanem mindenki önmagának, önmagáért gyakorol.
Azért, mert egy olyan eszköz vált elérhetővé a számomra, amivel bármikor, bárhol energiával tölthetem fel magam.
Azért, mert a Vadas Mihály mester mindenre és mindenkire valóban figyel és segíti a fejlődését.

És még folytathatnám…

A mai Tai Chi Senior 26-os forma különösen tetszett. Már az első mozdulatnál éreztem, hogy ez valóban áramló. Két hete fájt a derekam és nem akart elmúlni. Két óra után teljesen megszűnt a fájdalom. A workshopok után mindig egy jó ideig kitart az energia.

Köszönöm, hogy részt vehettem és remélem, hogy egyre többen fedezik fel ezt a csodát.”

Pál Kata

„Igazi, jövőbe mutató, reménykeltő és meghatározó élmény.”

Keleti Dorottya

Yang Family Tai Chi Levelező Kurzus

A vasárnapi edzés még egy lökést adott a visszatérésemben, és az elköteleződésben, hogy a gyakorlást és az elméleti részét is úgy sajátítsam el, hogy azt képes legyek másoknak is átadni.

A margitszigeti edzés, napsütésben a friss levegőn mindig nagy élmény volt közösen gyakorolni, de most ez fokozódott azzal a jelenlét állapottal, amit az hozott, hogy a forma második részére egyáltalán nem emlékeztem. Így az elmém teljes elcsendesedését éltem, és csak a többiek mozgására és a belső mozdulatokra figyeltem.

A testem mindenre emlékszik, amit eddig elsajátítottam. Döbbenetesen jó érzés volt, hogy az elmémmel nem tudtam, hogy mi következik, de a testemben egy-egy ponton nagyon erős emlék ébredt fel, hogy milyen körmozgás következik. Ilyenek voltak az érzetek is, rég megélt és nem elfelejthető, amikor minden a helyére kerül.

Most valahogy a mozdulatok külön gyakorlását, finomítását is sokkal jobban élveztem, sokkal inkább érzem a derekam mozgását, összekapcsoltságát és az erőátvitelt a talajkapcsolat felöl a karjaimba.

A legyező gyakorlat mindig is megragadó volt számomra.

A bevezető 3 gyakorlaton kívül, amit elsőre adtál a Youtube-ra feltett videóid gyakorlatait (Nyitás, Ragadd meg a madár farkát) és a rövid formát, meg a 103-as első felét csinálom. Nem túl lassan, erre a Margit-szigeten jöttem rá. Úgy érzem, hogy megtaláltam egy fontos pontot, amiért megragadt az energia egy része a mellkasomban, ill kb. a rekeszizmom táján, így nem jutott a végtagjaimba elegendő energia, ami persze a hétköznapjaimban is megmutatkozott. A kilégzésemkor a rekeszizmom ellazítását, az energia levezetését a végtagjaimban, az erdőben gyaloglás és futás közben is figyelem.

Az első gyakorlat pedig (amit te küldtél) segíti a vállaim leengedését, ellazítását nem csak tai chi közben. Az energia megnyitása gyakorlásában, most nekem a legfontosabb a figyelmem fókuszálása volt, hogy a kilégzés a tenyér és talppontokon keresztül áramlik. Ez a forma közben jobban segíti az éteri áramlások figyelését, a mozdulatok kivitelezése mellett.

Az feltűnt hogy sokkal erősebb energiaáramlást érzékelek gyakorlás után, ha a közeledben csinálom a formát, mintha nem. Otthon nehezebb ugyanazt az áramlást, hatást elérnem. Persze együtt hosszabban is gyakorlunk.

Forma közben nehezebben megy még mindig hogy a haladási irányon ne legyen nagyobb hangsúly, hogy ne legyen abba az irányba túlmozdulás, ez úgy jelenik meg hogy ha előre haladok, akkor sokszor túl kinyújtom a hátsó lábamat, ha hátrafelé haladok, akkor meg nem kerül elegendő súly vissza az első lábamra.”

Faállás Meditácó Workshop

Misi, 8 brokáttekercs után nagyon erős élményem volt a faállással. Egyedül is sikerült megtalálni azt a belső jó érzést, ahol már nem akaraterőből tartom meg magam, és annyira el tudok lazulni, hogy a vállamban lévő izomfeszülések is eltűnnek.

Most ez a legerősebb élmény, hogy az izmaimban megjelenő fájdalom ellenére is képes vagyok a figyelmemmel keresni a még lazább állapotot. Felszabadító élmény, és egy jó gyakorlási terep arra, hogy a személyiség feszkóiból, ellenállásaiból még könnyebben ki tudjak lépni. Azt hiszem ez egy másik út az áramlásba, amit eddig ismertem.”

22 kérdés a Taichiról

A válaszok megtekintéséhez kattints a kérdésekre.

1. Milyen problémára ad megoldást neked a tai chi gyakorlása?

“Kikapcsol a mindennapi feszültségekből, megoldandó (leginkább munkával kapcsolatos) problémákból.”

“Egészségügyileg javult a csontritkulásom, csökkentek az ízületi fájdalmaim, energetikusabb vagyok.”

“A tai chi megnyugtat, felfrissít és tényleg energiával tölt fel.”

“Stresszkezelés, energizálás, izületek és izmok karbantartása, erőnlét -> jó közérzet; fa-állás: meditáció, tudatos jelenlét elérése.”

“Még nem oldotta meg, viszont nagyon sokat segít mozgás-koordinációban és koncentrációban.”

“Az ülőmunkám mellett biztosítja a kényelmes mozgást, nyújtást.”

“Nagyon sok jó jótékony hatását érzem, de amit kiemelnék: légzés, nagyon jó közérzet, egyensúly, feltöltés pozitív energiával. Ha tai chi-zok reggel, akkor az a nap mindig termékeny szokott lenni.”

“Emberekkel dolgozom nap, nap után, az ebből fakadó nehézségek elsimításához tudom kiválóan felhasználni.”

2. Miben nyújtja számodra a legnagyobb segítséget?

“A legnagyobb segítség, hogy ki tudjam zárni a körülöttem lévő problémákat, megnyugodjak. Utána jöhet a megoldás.”

“A koncentráció és az energia áramlás által a tudatos jelenlét állapotába kerülök, amitől békesség és öröm érzés keletkezik.”

“Energiaszint emelésben.”

“A COPD-m jelentősen enyhült a légző gyakorlatok által.”

“Jelenleg csak abban, hogy kikapcsol, de kezdőként még nagyon koncentrálnom kell, hogy milyen mozdulat jön mi után, így a feltöltődés még valószínűleg hosszú folyamat.”

“Kikapcsol. Általában multitaskingolok munkaidőben és a szabadidőmben is, és lassan veszem észre, ha valamire már nem figyelek annyira, mint kellene. Edzés közben viszont csak a mozdulataimra figyelek és észreveszem, ha elkalandozok (ami azért gyakran előfordul).”

“Egyensúly megteremtésében sokat segít mind fizikailag, mind mentálisan.”

“Önmagamhoz való visszataláláshoz.”

3. Mi a legnagyobb előnye számodra a tai chi gyakorlásának?

“Aktív mozgás. Minden izmomat átmozgatom. Lenyugtat, feltölt. Úgy érzem, kicsit változom általa.”

“Kikapcsol, bármikor gyakorolható, nem igényel nagy technikai felkészülést.”

“Csak Én és a nyugodt, lassú mozgás.”

“Hogy tökéletes technikai kivitelezés nélkül is hozza az 1. és 2. pontban leírtakat. Várom, hogy azok a hatások erősödjenek, ahogy a technikám “szabályosodik”.”

“Harmónia megteremtése.”

“Az edzések estéjén párom csinálja meg a vacsorát és a házimunkát… Ezt leszámítva előtte pár évig jógáztam, nagyon szerettem, de sajnos reflux miatt nem tudok sok gyakorlatot megcsinálni. Viszont azon túl, hogy függőleges helyzetben, hajolgatás nélkül végezhetem a gyakorlatokat, a betegség tüneteinek csökkentésében is sokat segít a tai chi gyakorlás.”

“Egészség javítás, megőrzés mind fizikailag, mind mentálisan. Mivel allergiás típus vagyok, ezért a légzés gyakorlása sokat segít a nehezebb időszakokban. A mozgásom sokszor darabos, ebben is sokat segít, hogy lazuljak és akkor könnyebben megy.”

“Életem minden területére hat, mindenhol jelen van.”

4. Mi a hátránya számodra a tai chi gyakorlásának?

“Eddig még nem tapasztaltam semmi hátrányát.”

“Nem tapasztaltam hátrányt.”

“Hátránya számomra nincs.”

“A gyakorlásnak eddig nem tapasztaltam hátrányát, a videóval gyakorlás hátránya számomra az, hogy nem mindig érzem egy-egy mozdulat ütemét, és nem látom a saját mozdulatom hibáját.”

“Nincs hátránya!”

“Amikor a vizsgák kerülnek szóba, rosszul érzem magam, hogy nem gyakorlok eleget. Úgy vágtam bele, hogy itt nincs előrehaladási kényszer, csak az egészségemért és azért csinálom, hogy jól érezzem magam. Nem akartam/akarnék belevágni a fokozatok megszerzésébe, a tudományos pályám mérföldkövei így is kellőképpen frusztrálnak, ráadásul éppen megrekedtem. Ehhez képest kiszámoltam, hogy most kell belevágnom a vizsgarendszerbe, ha öregkorom előtt el akarom érni az utolsó fokozatot, ami nyilván képtelenség, de nagyon nehezen szorítom háttérbe a maximalizmusom.”

“Nincs hátránya, csak előnye, és az nagyon sok.”

“Hátrány? Kevés időm van rá – ez hátrány. 🙂 “

5. Mi az előnye számodra a tai chi táborban való részvételnek?

“Tanulás, gyakorlás, ismétlés. A gyakorlatok finomítása, elmélyítése, vagy épp új gyakorlatok megismerése, tanulása.”

“Sajnos nem vettem részt.”

“A tábor nagyon jó lenne, biztosan sokat fejlődnék.”

“A hely és az ételek pozitív energiája, és a legfontosabb 2 dolog a klassz társaság és a mester tudásának élvezete.”

“Sajnos még nem tudtam kipróbálni.”

“Még nem voltam, de azért szeretnék menni, hogy pár napra lecsendesedjek. Jó lenne csak magammal, a testemmel és a lelkemmel foglalkozni, és nem azzal, hogy a munka és az edzés között nem volt időm enni vagy félbe kellett hagynom valamit, mert indulni kell edzésre.”

“Nem zavar, ha bénázok, így is örömmel csinálom.”

“Mivel intenzív a gyakorlás, ezért rövid idő alatt nagyon sokmindent megtanulok. Ezt plusz elősegíti, hogy egy nagyon szép környezetben gyakorolhatunk, és nagyon segítőkész mindenki, aki ott van a táborban.”

“Összesen 2x voltam táborban. Az elvonulás és az együtt végzett gyakorlás felejthetetlen maradt a mai napig.”

6. Mi az amit a legjobban szeretsz a gyakorlatokban?

“Lehet, hogy furcsa, a koncentrálás ellenére teljesen ki tud kapcsolni. Megszűnik körülöttem minden.”

“A harmóniát, a folytonosan áramló mozgást és energiát.”

“Lassú, lágy, kecses mozgás, amit a legjobban szeretek benne.”

“Rájönni, hogy hogyan áll össze egy mozdulat.”

“A folyamatosság, az hogy valami visz tovább és csak csinálod, csinálod. Könnyűvé, szabaddá tesz, megszűnik minden más. (Csak én vagyok. Amikor elkap az az érzés, az leírhatatlan.)”

“Amikor a formagyakorlatokat úgy tudom csinálni, hogy kikapcsolok és nem kell azon gondolkoznom, hogy mi lesz a következő forma. Amikor a gyakorlatokat nagyon ellazulva tudom csinálni. Sokszor ez nem sikerül, de törekszem rá.”

“Azt, amikor minden a helyére kerül.”

7. Mi az amit kevésbé szeretsz a gyakorlatokban?

“Amit nem tudok csinálni rendesen. A páros gyakorlatok.”

“A gyakorlatban nincs mit nem szeretni, de sokszor okozott nehézséget a tükörképből való tanulás.”

“Ami kevésbé megy, magas lábemelés, rúgás, forgás. Sokat kell még gyakorolnom, hogy pontos legyen.”

“Nincs ilyen, kezdőként arra figyelek, hogy egyre jobban kivitelezzem őket technikailag.”

“Nagyon nehezen rögzülnek az infók az agyamban a mozgással kapcsolatban, így akár már a következő edzésre is képes vagyok elfelejteni, hogy hogy is kellene megcsinálni a gyakorlatokat.”

“A lábemelés sajnos eléggé nehezen megy, kibillenek az egyensúlyomból. Most még nem annyira érzem ezeket a részeket, de remélhetőleg idővel jobb lesz.”

“Ilyenről nem tudok beszámolni.”

8. Miből szeretnél még többet tanulni?

“A formákból.”

“Az energetizáló, egészségmegőrző gyakorlatokból szeretnék még többet tanulni.”

“Olyan gyakorlatokból, amik rávezetnek, felkészítekenk a formagyakorlatok elemeire. A nyári táborban volt ilyen, én szívesen vennék többet is. És lökő kezek páros gyakorlatokból.”

“Talán egyszer sikerül visszatérnem a 103-as formához.”

“Majd a későbbiekben a legyezős formagyakorlatot szeretném megtanulni. Ezen kívül nem ártana, ha sikerülne megtanulnom a formagyakorlatok sorrendjeit, de sok gyakorlás kell ahhoz, hogy a hosszútávú memóriámban rögzüljön.”

“Erre nem könnyű válaszolni, mert gyakorlatilag mindenből. De ha mégis kiemelnék egyet, akkor azok a formagyakorlatok jobbá tételén szeretnék tovább dolgozni és hát amiket még nem tudok, azt megtanulni.”

“Tartani szeretném a folytonosságot elméletet és gyakorlatot illetően. (Köszönöm a könyvajánlót is. 🙂 )”

9. Mi a legfontosabb a számodra a tai chi-ban?

“A meditatív, energiát áramoltató természete.”

“A tai chi-ban a legfontosabb a nyugalom, a nyugalom megreremtése magam körül, ezáltal segíteni családomnak, barátaimnak, s ha lehetőségem van másoknak.”

“Úgy érzem egyre jobban összhangba hozza testi és szellemi képességeimet, békét, nyugalmat és energiát ad.”

“A befelé figyelés, koncentráció, lazítás.”

“A feltöltődés érzése, amit majd remélem sikerül elérnem egyszer.”

“A közös gyakorlás lehetősége, mert feltölt energiával, kikapcsol, valamint motiválnak a többiek. Mellette pedig ad egy keretet a gyakorlásomnak, hiszen nem csak úgy csinálgatom, amikor éppen eszembe jut. Még akkor is, ha nem tudok részt venni minden órán, ez a keret megvan.”

“Minden téren fejlődés. Legyen meg a harmónia, az egészség az életemben. Mind mentálisan, mind fizikailag jól érezze magam.”

“Hogy továbbra is részese legyek.”

10. Mi az ami túl sok és inkább kihagynád?

“Semmi!!!”

“Most még nem tudok ilyet.”

“Túl sok? Olyan még nem volt.”

“Nincs.”

“Néha az edzés utolsó fél órája, ha már nagyon elfáradtam és még haza is kell tekernem… De eddig mindig kitartottam.”

“Nincs ilyen. Ha esetleg így is érezném, tudom, hogy azért csináljuk sokszor, mert ez fontos számomra.”

“Erről nem tudok.”

11. Ha már tanultál tai chit korábban, mi a különbség, miben más a Yang Family Tai Chi számodra?

“Nem tanultam.”

“Yang stílussal kezdtem.”

“Számomra a Yang Family Tai Chi nehezebb, mégis könnyebb, rugalmas, folyamatos, igen érezni az áramlást. Már kezdem érezni olykor. Az elmélet is meg van. A másik merev, elmélet minimális.”

“Nem tanultam.”

“Csak ezt tanultam, nem tudom megítélni a különbséget.”

“Nem tanultam korábban.”

“Igen tanultam, most sokkal részletesebben kidolgozzuk, átbeszéljük a mozdulatokat. Az előzőnél néha úgy éreztem, hogy túl gyorsan haladunk.”

“Hasonló, mint amit tanultam, részletesebb a mozdulatok bemutatása. Örülök ennek a precizitásnak.”

12. Mennyire vagy elégedett az árakkal?

“A mai árak mellett szerintem reális.”

“Nincs összehasonlítási alapom, de ennek megítélése szerintem attól függ, kinek mennyire fontos a Tai Chi gyakorlatok pontos, alapos elsajátítása.”

“Tudom, hogy a tudást meg kell fizetni, de az én nyugdíjamhoz kicsit borsos.”

“Budapesti árak, de számomra még megfizethető.”

“Korrektek.”

“A havidíjjal meg vagyok elégedve, máshol is hasonló árakkal dolgoznak. Ezen felül viszont a tábor összköltsége nekem sok, ha megyek, valamilyen igényemről le kell majd mondanom. A workshopok nem nekem valóak, így nem szoktam figyelni az árakat.”

“Teljesen elégedett vagyok.”

“Elfogadom, amit kínálsz. Köszönöm.”

13. Mi az ami mozgat a tai chi tanulásában, mi motivál a haladásban?

“Hogy szeretném mielőbb én is oktatni.”

“Mi motivál? A hosszú, boldog, egészséges élet. S ha jól csinálom, szeretnék másoknak is segíteni.”

“A rövid formába szerettem bele. Eredetileg nem gondoltam, hogy folytatom. De hajt valami. Szükségem van rá belsőleg is. Áhítom azt az érzést, amit néha elkapok. És sok biztatás motivál. Segíteni szeretnék, hogy mások is megismerjék ezt az érzést, ezt a mozgáskultúrát.”

“Legkésőbb öreg koromra eljussak arra a szintre, hogy energiát tudok nyerni belőle.”

“Harmónia teremtés, egészség fenntartása.”

“Szeretek új dolgokat tanulni, és a tai chi az összetett mozgás miatt nagy kihívás számomra. Emellett most éppen az motivál, hogy előbb-utóbb megtanulnom a formagyakorlatok neveit, sorrendjeit és akkor még elmélyültebben gyakorolhatok, mert nem arra kell figyelnem, hogy milyen mozdulat következik.”

“Nagyon feltölt és kiürít belülről. A koncentráció tanítása is nagyon motivál. Mivel táncolni is tanulok, ezért a jótékony hatásokat ott is tudom használni.”

“Fejlődni szeretnék a technikák kivitelezésében és az ebből adódó megtapasztalásokban.”

14. Segítenek-e neked az oktató videók tai chi tudásod elmélyítésében?

“Igen, nagyon.”

“Igen.”

“Oh, igen.”

“Igen, szeretem a videókat.”

“Igen, az online kurzus elején tartok, de nagyon használható a fejlődésre eddig.”

“Egyelőre nem igazán van időm rájuk, van más hobbim is, így a közös edzések pont elegendő időt jelentenek. Ráadásul jobban szeretem a közös gyakorlást, mint az egyénit. Egyrészt a konkrét időpont ad a tai chinak prioritást a teendőim között, nem halogathatom, másrészt nem zavarnak meg, mert minden rokonom, ismerősöm, barátom és főnököm tudja, hogy ekkor és ekkor edzésen vagyok.”

“Igen nagyon sokat, mert ha személyesen vagyok ott, néha túl sokat kérdezek. A video-k visszanézése sok kérdésre megadja a választ nekem.”

“Abszolút, az a típus vagyok, aki kifejezetten képes a videókból meríteni.”

15. Ha igen, hogyan?

“Mert olyanok a felvételek, mintha élőben edzésen lennék.”

“Vissza lehet többször nézni, s pontosan megtanulni a mozdulatokat.”

“Többször meghallgatni az elméletet és leutánozni egy-egy lépést.”

“Van előnye és hátránya is, de jelenleg nekem több az előnye, bármikor megállíthatom vagy “visszatekerhetem” egy mozdulat közben, ha valami nem világos.”

“Jobban megismerem, megértem az egyes mozdulatok jelentését, mind fizikai, mind szellemi értelemben.”

“A karantén alatt segítettek, mert így megvolt az az érzés, hogy annyira azért nem vagyok egyedül és nem magamnak kellett beosztanom/kitalálnom/utánajárnom, hogy mit és hogyan gyakoroljak.”

“Nagyon részletesen elmagyarázza, hogy mit hogyan csináljak, rögtön próbálni is tudom, vagy párhuzamosan „együtt gyakorlunk”.”

“Többször visszanézhető.”

16. Milyen tai chi oktatóanyagokat néznél szívesen?

“Kiragadott egy-egy blokk magyarázatát.”

“Oktató videók közül több elméletet is szívesen néznék.”

“Nekem egyelőre tökéletesen megfelel az online képzés videó anyaga.”

“Nem tudom, egyelőre nem ástam bele magam abba, hogy milyenek készültek el.”

“Elméletit és gyakorlatit egyaránt.”

“Formagyakorlatokat, technikákat, elmélettel kapcsolatos előadásokat. Bemelegítő gyakorlatokat. Egyéb gyakorlatokat, amelyek alkalmassá teszik a tökéletesebb megvalósítást.”

17. Fegyveres tai chi formákat tanulnál?

“Később igen.”

“A fegyveres tai chi-tól még idegenkedem, de lehet csak a tudás hiánya miatt, vagy nem szeretem a fegyvereket.”

“Igen, lenne már kedvem hozzá.”

“Nem.”

“Nem.”

“A későbbiekben igen, de még nem szeretném összezavarni magam.”

“Még nem tanultam, de érdekelne.”

“Igen, kis kard formát (yang).”

18. Páros gyakorlatok érdekelnek-e a tai chiban?

“Ezt meghagyom a nálam fiatalabbaknak. Úgy gondolom ezt nem az én koromban kell elkezdeni.”

“Nem, de szívesen nézem, a gyakorlása számomra nehezebben oldható meg jelenleg.”

“Eddig nem. De a gyakorlatok megértéséhez szükséges.”

“Páros gyakorlatokat szeretem, sokat lehet tanulni, fejlődni.”

“Igen, később.”

“A későbbiekben igen, de még nem érzem magam elég magabiztosnak.”

“Igen érdekel.”

“Természetesen!”

19. Érdekel-e a chi kung?

“Igen. Minden nap csinálom a tábor reggeli mozdulatsorát.”

“Igen, érdekel a chi kung.”

“Igen, szeretem.”

“Örülök, ha elsajátítom a Tai Chi-t, de ha annak mozdulatai rögzültek, utána nem zárom ki.”

“Most értem a végére a videóknak.”

“Igen, de sajnos nekem a két napos workshop túl intenzív.”

“Igen érdekel, szívesen tanulnám.”

“Igen, igen.”

20. Szerinted kinek való igazán a tai chi? (Korosztály, nem, habitus, személyiség, stb...)

“Mindenkinek ki kellene próbálni. Bevinni iskolákba, sport egyesületekhez, nagyobb cégekhez, kórházakba, rehabilitációhoz, idősek otthonába.”

“Mindenkinek aki változtatni akar az életminőségét, aki szeretné jobban megismerni saját magát, aki szeretne tenni valamit az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életért. Aki szereti a lassabb, koncentráltabb mozgásformát. Aki harmóniát szeretne teremteni úgy, hogy köben feltöltődik energiával.”

“Szerintem mindenkinek. De a tapasztalat, hogy a fitalságnak unalmas és lassú. A fiatal kollegáim megmosolyognak, ha a tai chi szóba jön. Sokan nincsenek tisztába vele, mit takar. De a fegyveres formák izgatják. A puszta kezes formák a közép, de inkább az idősebb korosztályoknak fekszenek.”

“Bárkinek. Nincs olyan ember, aki ne tudna tanulni belőle valamit.”

“Szerintem a kb. 40 év fölöttieknek, akik már fogékonyabbak a spiritualitásra, fontos nekik a testük, lelkük és szellemük egészségének hosszú távú megőrzése.”

“Szerintem bármilyen nemű és korú egyén szeretheti, ennél fontosabb, hogy képes legyen önmagára és a csoportra koncentrálni, lelassulni és elcsendesedni. Valamint kezdőknek mindenképpen fontos, hogy képesek legyenek elnézni/megtanulni elnézni a saját hibáikat, hibázásukat és egyszerre ne akarjanak maguktól túl sokat elvárni, mert könnyűnek tűnik külső szemlélőként, de a gyakorlatokat megtapasztalva igazából nem az.”

“Mindenkinek. Ha a ráérezünk a Tai Chi izére, mindenki akarni fogja csinálni.”

“Mindenkinek, akinek van türelme és kitartása hozzá.”

21. Mennyire vagy megelégedve az oktatóval?

“Tökéletesen, élvezek minden pillanatot. Köszönöm!”

“Elégedett vagyok, az oktatóanyagokat rendszeresen megkapom, alaposan kidolgozva elmagyarázza, hogy hogyan áll össze egy-egy mozdulat, mi a gyakori hiba, mire figyeljek, az összetettebb mozdulatnál jól jött a “gyakorló videó” (térdsöprés álló), és a térdsöprés jobb-bal után pedig jó, hogy kaptam időt az elméleti videókkal. A helyszíni órán pedig nagyon örültem, hogy azokat a mzdulatokat gyakoroltuk ki külön, amiket már ismertem. Köszönöm.”

“10-es skálán 10-es.”

“A Mesterem, Mesteréhez járhatok. Kell ennél jobb?”

“Nagyon.”

“Meg vagyok elégedve, szerintem például megfelelő a dicséret, javítás, és bénázás elnézésének aránya. Valamint tetszik, hogy a közös gyakorlás után nem minden alkalommal ugyanazt csináljuk, például részletek megnézése, formagyakorlat javítása vagy külön csoportos gyakorlás.”

“Nagyon elégedett vagyok Velük. Péter és Misi nagyon sokat segítenek a fejlődésemben.”

“Kedves Misi, már régóta szerettem volna Tőled tanulni. Megtiszteltetés számomra.”

22. Te kinek ajánlanád a tai chit?

“Mindenkinek.”

“Mindenkinek.”

“Mindenkinek! Mert nem lehet elég korán kezdeni, de sose késő!”

“Mindenkinek.”

“A környezetemben beszélek róla mindenkinek, hullajtom a magokat.”

“Öcsémnek, szerintem sokat segítene rajta, de még nem tudtam meggyőzni, hogy próbálja ki velem.”

“Mindenkinek.”

“Már ajánlottam is, a meglátásom az, hogy kevesen tartanak ki.”