Tanítványaim tapasztalata, saját tapasztalatom és az érdeklődök visszajelzése megerősítettek abban, hogy érdemes megismertetni szélesebb körben is a belső mosoly meditációt, és elindulni saját utunkon az önismeret felé ennek a módszernek a segítségével is.

Gyakran megkérdezik tőlem: mit várhatunk a taoista gyakorlatoktól?

Egyszer összegyűjtöttük egy táborunk során azokat a hatásokat, amelyeket már a gyakorlók is megtapasztaltak. Ők sorolták fel. Hogy mik voltak ezek? Öröm, boldogság, szeretet, egyensúly, egység, áramlás, lazaság, önismeret, tudatosság, egészség. Ki ne szeretné ezeket a tulajdonságokat?

A belső mosoly meditáció egy a taoista gyakorlatok közül, de jelentős szerepe van ezeknek a hatásoknak az elérésében. Alapgyakorlat. Sok változata van, sokféle formában gyakorolják, de a célja mindegyiknek ugyanaz, a feszültségek, a stressz életerővé, életenergiává való átalakítása.

A belső mosoly segít bennünket abban, hogy jobban megismerjük és megértsük testünket, hogy megfelelő kommunikáció alakuljon ki belső szerveinkkel.

A mosoly a kommunikáció egyik leghatásosabb eszköze.

Gondoljuk csak meg, milyen szerepe van a mindennapokban! Emlékezzünk rá, milyen ereje van, ha rámosolygunk valakire, vagy ha valaki kedvesen visszamosolyog ránk. A mosoly megnyugtat bennünket. Szeretetet, elfogadást fejez ki. Biztonságot ad. Az igazán szeretetteljes mosoly ellazít bennünket, olyan, mint egy jó relaxációs program.

Aktiválja a paraszimpatikus idegrendszerünket is. Érzékelhető változásokat hoz létre belső állapotunkban. Az érzékelhető szón van a hangsúly. Ezek az érzések fognak eligazítani bennünket a gyakorlásunk során, hogy helyes irányba tartunk-e? A nyugalom, az öröm, a belső béke, a szeretet megjelenése azt fogja mutatni, igen. Ahogy ráéreztünk a gyakorlás helyes módjára, onnantól kezdve könnyű a dolgunk, természetes folyamattá, áramlássá válik meditációnk. Saját mesterünkké válunk. A gyakorlatoknak hamarosan nem csak mi érezzük jó hatását, hanem azt környezetünk is vissza fogja tükrözni.

Ahogyan másokra erőteljesen hat szeretetteljes mosolyunk, úgy hat majd ránk is, szerveinkre is. Segítségével tudatossá tehetjük a kommunikációnkat önmagunkkal. Pozitív, elfogadó, szeretetteli üzeneteket küldhetünk magunk felé.

Gondoljunk csak bele, általában milyen is ez a belső kommunikáció? Hol becsapottnak érezzük magunkat, hol dühösek vagyunk, hol a félelmeink erősödnek fel. Nagyon ritkán figyelünk arra, hogy pozitív impulzusokat juttassunk önmagunkba.

Gyakoribb az önértékelési probléma, az önbizalomhiány, mint önmagunk szeretetteljes elfogadása. Pedig önmagunk szeretete fontos és elsődleges ahhoz, hogy másokat elfogadni és szeretni tudjunk. Általában a másiktól várjuk el, hogy szeressen minket, akkor is, ha mi éppen utáljuk magunkat. Ez azonban nem fog menni.

Általánosságban jellemző az, hogy magunkon kívül keressük igényeink kielégítését. Valamiért azt feltételezzük, hogy másoknak meg van az, amire nekünk szükségünk van, ami nekünk nincs.

A szeretetet is kívül keressük, a másiktól várjuk. Nem meglepő, hogy mások viszont tőlünk várják ezt. Ha viszont magunkban nem rendelkezünk elég szeretettel, akkor nem lesz mit adnunk, nem lesz mit megosztanunk másokkal. Kapcsolataink sikere gyakran azon múlik, mennyire rendelkezünk a szeretet képességével, és mennyire tudjuk azt egymással megosztani.

Ha rá tudunk kapcsolódni a szeretet energiájára, ha mi magunk bőséges szeretettel rendelkezünk, képesek vagyunk ezt megosztani másokkal is. Tápláljuk és szeressük saját szeretetenergiáinkat! Ha úgy érezzük, nem kapunk elég szeretetet, felejtsük el a másik minősítését, az elvárásainkat, helyette fordítsuk figyelmünket befelé és magunkban tápláljuk, fejlesszük azt. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik ez egy kicsit, de ahogy kipróbáltuk és felismertük, hogy működik megszűnnek a kétségeink.

Addig nem tudunk másokat szeretni, míg magunkat nem tudjuk szeretni.

Érdemes elgondolkozni ezen. Önzőnek hangzik? Hogy hogy magunkat kell szeretni? Itt nem a tanult mintákról beszélünk, hanem a valódi szeretet megjelenéséről. Ha nyomorult, örömtelen, szeretetnélküli életet élünk, mit is tudnánk adni? Ha viszont életünk természetes állapota a szeretet jelenléte az mindenre sugárzik. Válogatás nélkül. Magunkra is. Rajtunk keresztül nyilvánul meg. Mi vagyunk a forrása. Talán el is fogadjuk ezt a megállapítást, csak nem tudjuk, hogyan induljunk el önmagunk szeretete felé. A taoista gyakorlatok, így a belső mosoly is, ebben segítenek.

Megtanulni szeretni magunkat fontos lépés ahhoz, hogy másokat szeretni tudjunk.

A taoisták szerint minden belső szervünknek saját energiája, saját lelke, szelleme van. Ha megtanuljuk, hogyan szeressük szerveink tulajdonságait, egész testünk fejlődni fog. Felfedezzük az összefüggéseket és az egységet testünk működésében. Egyre tudatossá válunk érzéseinkre, állapotainkra. Ez jelentős és jótékony változásokat indít el életünkben.

Mi is hálásak vagyunk érte, ha ránk mosolyognak, és hamar megtapasztaljuk, hogy testünk, szerveink, mirigyeink, sejtjeink is hasonlóan reagálnak.

A hatékony gyakorláshoz jó tudni, hogy szerveink kapcsolatban vannak bizonyos érzelmekkel. A taoista megközelítés szerint születésünknél fogva rendelkezünk azokkal a pozitív tulajdonságokkal, amelyeket erényeknek nevezünk. Ilyen többek között a szeretet, a bátorság, a kedvesség, a könnyedség, az elengedettség, a gyengédség. Ezek az érzelmek szerveink pozitív energiáiból erednek. Ezek érzelmeink magasabb szintű megnyilvánulásai.

Amikor a pozitív energiák és érzelmek szabadon áramlanak, életünkben természetes módon jelenik meg az öröm, a boldogság. Egészségesek és kiegyensúlyozottak leszünk.

Mindennapi életmódunkból adódóan elkerülhetetlenül sok stresszel és negatív érzelemmel találkozhatunk. Ha nem figyelünk belső érzelmi egyensúlyunkra, megjelenik bennünk a türelmetlenség, az aggodalom, a félelem, a düh, a harag, a szomorúság, a bánat. Ha a negatív érzelmeink kerülnek túlsúlyba, elhasználják belső erőnket, energiakészletünket, károsodnak szerveink, mirigyeink. Ez viszonylag könnyen megfigyelhető és felismerhető folyamat.

Ma már talán nem szükséges  érzelmi állapotunk és egészségi állapotunk közötti szoros összefüggés bizonygatása. Ebben a tárgykörben bármelyik könyvesboltban több tucat könyvet vásárolhatunk. A negatív érzelmek csökkentik ellenálló képességünket, fogékonyabbak leszünk a betegségekre.

Rajtunk múlik.

Miénk a választás, így a felelősség is. Ez nem hárítható másra. Amikor úgy döntünk, hogy nem adunk teret negatív érzelmeinknek, és nem elnyomjuk, hanem pozitívvá alakítjuk őket, akkor nehéz, de nagyon fontos döntést hozunk. Nehéz, mert folyamatos éberségre és fegyelemre lesz szükségünk. Tudnunk kell ez egy folyamat. Ne várjunk túl sokat magunktól az elején, mert máris a negatív érzelmek között találjuk magunkat, pedig éppen azok átalakítását terveztük.

Fogadjuk el, hogy a változás, az átalakulás fokozatos. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a ritmusa. Van, akinek hónapokra, van, akinek hosszú évekre van szüksége. Kezdetben csak nagyon rövid időre sikerül, aztán elragadnak érzelmeink. Később már sokkal jobban urai leszünk a helyzetnek. Aztán egyszer csak megérezzük a szabadságot, amikor már nem érzelmeink uralkodnak felettünk. Megtapasztalhatjuk, hogyan változik meg személyiségünk akkor, amikor a hangsúlyt a pozitív tulajdonságainkra helyezzük, és hogyan változik meg az életünk is.

Belső szerveink negatív érzelmektől való „méregtelenítése”, a pozitív érzelmek megjelenése persze belső energiáink átalakítása is. Finomabbra hangolódunk.

A finomabb rezgések megjelenése, pedig spirituális növekedést eredményez.

A taoisták úgy gondolták felesleg mentálisan gyötörni magunkat amikor egyszerű gyakorlatokkal is áthangolhatjuk energiáinkat, növelhetjük tudatosságunkat. Amikor ezeket a gyakorlatokat végezzük, illetve utána gyakran arra gondolunk, milyen igazuk van.

A gyakorlat elvégzése 20 – 30 percig tart. Amikor belső látásunkkal már magunktól is végig tudjuk követni a mosolygó energia útját, jelentősen lerövidülhet, és néhány perc alatt elvégezhetjük úgy a gyakorlatot, hogy hatása változatlan marad.

Ha már elsajátítottuk a módszert, mi magunk dönthetjük el, hogy testünk melyik részébe irányítjuk a mosolygó energiát.

A belső mosoly bármikor és bárhol gyakorolható. Munkahelyen, néhány perc felfrissülésre, hosszú repülőút során, vizsgahelyzetekben, napindítóként, vagy éppen este, hogy megszabaduljunk a negatív érzelmeinktől. Ahogy kialakul a kommunikáció önmagunkkal, belső szerveinkkel, természetesen fogjuk érezni, mikor van szükségünk rá. Szánjunk ilyenkor néhány percet magunkra, meg fogjuk látni rövid időn belül, megtérül ez a gondoskodás.

Jusson eszünkbe mindig: a kulcs a gyakorlásban rejlik.

Tarts velünk Te is az őszi Chi Kung táborba és gyakoroljuk együtt a Belső mosoly meditációt!