Főoldal 9 Chi Kung 9 Energia, Chi Kung, Tao – Véget ért a 2023-as Chi Kung Oktató Képzés

Energia, Chi Kung, Tao

Véget ért a 2023-as Chi Kung Oktató Képzés

„Azok számára, akik tanulmányozzák a Taót, akár járnak, ülnek, állnak vagy fekszenek, nincs egyetlen pillanat sem, amikor a szív – elméjük ne a Taóra koncentrálna.”

Ma sikeres vizsgákkal lezárult egy hosszú folyamat. Chi Kung Oktatóképzés 1. Nagyon nagyrabecsülöm az együtt töltött időt, és nagyon hálás vagyok a közös tapasztalatokért. Rengeteget tanultam tőletek. Nagyon jó érzés volt ebben az energiatérben jelen lenni veletek. Hogy mennyire, azt néhány általatok írt sort mutatja leginkább. Kívánom, hogy sikerrel osszátok meg másokkal azt, amit tanultatok, hogy áramlóvá váljon saját utatok.

{

Nekem a leghasznosabb az alapok megszerzése volt. Hogy kell összerakni egy alapállást. Mi mindenre kell odafigyelni az egyes gyakorlatoknál. Jól összeállított tananyag volt, nekem majdnem minden gyakorlatsor tetszett. Tetszett, hogy nem elérhetetlennek tűnő távoli célokról beszéltél, hanem mindig megmutattad a következő lépést. Egy-egy mozdulathoz minden alkalommal hozzátettünk egy-egy újabb minőséget, amitől harmonikusabb lett.

{

A 8 Brokát. 20 perc nyugalom, befelé fordulás, mozgás a szabadban a friss levegőn. Ha reggel csinálom rányomja bélyegét az egész napra. Általában nyugodtabb, összeszedettebb vagyok tőle, nehezebb kibillenteni. Ha a nap végén csinálom, feloldódik benne a napi stressz. Nyugodtabb leszek és jobban alszok. Van eleje, folyamata és vége. Megtapasztalható benne az áramlás érzése. Ha az ember jól akarja csinálni folyamatos jelenlétet kíván. Van benne kihívás, mert soha nem tökéletes, mindig ott a fejlődés lehetősége. Fizikailag is van benne kihívás pl. mély állások. Van sikerélmény, mert érezhető, hogy egyre jobban megy. Van utána egy hosszan tartó kellemes testérzet, egy jól eső fáradság, egy kellemes felszabadult érzés. Ha „el akarnám adni” a gyakorlatsort, akkor még azt is hozzátenném, hogy látványos.

{

A képzésen tanult technikákkal egy olyan dolgot kaptam amit gyakorlatilag idáig kerestem. Amikor a gyakorlatokat csinálom, olyan energiák szabadulnak fel bennem amit nem is gondoltam volna, hogy vannak. Minél többet gyakorlok annál jobban el tudok mélyülni saját magamban, annál több időt fordítok magamra és ez egy új fény az életemben, amiért hálás vagyok. Nagyon szeretem, hogy olyan izomrészeket is megmozdít és erősít, amiket idáig ennyire „ egyszerűen” nem értem el. Kívülről nagyon egyszerűnek tűnő gyakorlatok olyan koncentrálást igényelnek, amit nem gondoltam volna.

{

Amiért elkezdtem a képzést az volt, hogy valami újat kerestem valami egészen mást amivel eddig foglalkoztam, kerestem az utam. Ahogy belemélyedtünk a gyakorlatokban illetve az elméletben egyre jobban éreztem, hogy jó helyen vagyok és megérkeztem.

{

Olyan átfogó tudásanyagot kaptunk, amire nem is gondoltam. 15 évvel ezelőtt már jártam egy chi kung tanfolyamra, de az meg sem közelítette ennek a tanfolyamnak az oktatási szintjét. Hálás vagyok, hogy a sors Misihez irányított. Mintha egy belső utazáson is elindultam volna. Kiegyensúlyozottnak, nyugodtnak, s megértőbbnek érzem magam.

{

Nagyon precíz és minden részletre kiterjedő instrukciókat kaptunk az összes tanult gyakorlatsorra, így biztosítva érzem azt, hogy ezt én is pontosan úgy adom tovább, amilyen magas színvonalon tanulhattuk mi is. Örültem, hogy Taoista elméletet is kaptunk a tanulásunk során, nekem ez adta meg a mélységét az oktatásnak. Örültem, hogy „neikungosan” végeztük a nyolc brokátot és a csavaró mozdulatsort is, így sokkal erősebb és intenzívebb hatású. Felfedezhető volt az is, hogy minél többet tanultunk, annál nagyobb területek nyílnak meg előttünk, a gyakorlatoknak mélysége van: még a legegyszerűbbnek tűnő bemelegítő gyakorlatok is mélyebbek, mint gondoltuk.

{

Sokáig gondolkodtam, hogy mi a leghasznosabb, mert minden gyakorlat, és instrukció, minden megtapasztalás rendkívül hasznos és fontos volt. A fa állás olyan élményeket adott, amit sose gondoltam volna. A csavarások és a gerinc chikung fizikálisan rendbe tettek…A leghasznosabb azonban az a változás, amit magamban tapasztaltam és tapasztalok. A tudatosság és belső figyelem, a nyugalom és béke. Napközben, a munkám során is figyelek arra, hogy az alhasba lélegezzek; lazítom a vállam, leengedem a mellkast, és az alhasi légzés magától megszületik.

{

Az egyik gyakorlás alkalmával beszélt Misi arról, hogy az utat kell megtalálni, és nem a napjainkba beilleszteni a chikungot, hanem a chikungba a többi mást. A chikung, amikor belső önmagunkkal foglalkozunk, az csak valódi lehet. Ezek a szavak úgy hatottak rám, mintha felkapcsolták volna a fejemben a villanyt.

{

A faállást ajánlom mindenkinek a leginkább, mert energetizál, ugyanakkor nyugtat és összerendez. Lekapcsol, kikapcsol, az állás közben ott vagyunk a jelenben, a mostban. Az egyik gyakorlásnál elértem egyfajta testetlenség érzést, ott voltam és mégsem, és ez olyan élmény volt, amit mindenkinek meg kellene tapasztalni.

{

A tanult gyakorlatokból mindegyiket fontosnak tartom, de még is a nyolc brokát tekercset emelném ki. Ennél a gyakorlatnál éreztem meg leghamarabb a változást a testemben. Az inak erősödtek, a gerincem kezdett stabilabb lenni, testtartásom jobb lett, egyre kevésbé éreztem a keresztcsonti fájdalmamat, amit a munkám során megerőltettem. Lelkileg erősödtem, mozgásom könnyedebb, tudatosabb és élénkebb lettem.

{

Leghasznosabb számomra, hogy egy jó irányú fejlődésen megyek keresztül. Fizikális, lelki fejlődés, belső nyugalom elérése, amit a chi kung gyakorlatok által elértem. Amióta a chi kung jelen van az életemben, meggyőződtem arról, hogy a testünk, tényleg képes meggyógyítani önmagát.

{

A gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás, jó csapatban és egyedül. De nem tudnék kiemelni 1 leghasznosabbat, mert minden gyakorlat, elmélet, alakította a testemet, személyiségemet. Kicsit elcsendesedtem, fizikai fájdalmaim gyakorlatilag minimálisra csökkentek, kevésbé konfrontálódok, könnyebben elengedek dolgokat.

{

Megkaptam azt az utat, amit kerestem. Visszakaptam szó szerint a csontom, az izületeim. A tanfolyam elején nem tudtam egy lábon állni egyetlen másodpercig sem, kissé bicegve jártam, nem bírtam leguggolni, a balestemből adódó helyzetek , az egy év jobb lábas gipsz miatt. Elkezdődött a callusképződés, ami gyakorlatilag 15 hónapig csak vegetált a lábamban. Az energiát megtanultam felvenni, hasznosítani, kordában tartani. Tudtam, hogy ez az utam.

{

Köszönöm a lehetőséget! Köszönöm, hogy lehetővé tetted számomra a gyógyulást, hogy megmutattad azt az utat, amin járva minőségi életet lehet élni. Zongorázni lehet a különbséget a tanfolyam előtti mozgásom és a mostani között.

2023. december 10., Budapest

Köszönöm!

Vadas Mihály