Könyvajánló

Ni Hua Ching: Belső alkímia
Kiadó: LunarImpex

“A természetesség, az eredetiség, és a formához nem ragaszkodás szintje az, ahol a spirituális igazság található.”

Ni Hua Ching

1990-es években sokat jártam Amerikába, főleg Bostonba, Dr. Yang Jwing Ming tanítványaként. Ezek az utazások a tanuláson és a tai chi chuan elmélyítésén túl a szakirodalom beszerzéséről is szóltak. Jól bejáratott könyvesboltjaink voltak a belvárosban és a kínai negyedben is.

Yang Jwing Ming ismert volt nagyon alapos és mély elméleti tudásáról. Sokat kutatta és fordította a még fellelhető írásokat a tai chi és a taoista tárgykörből. Előadásai során gyakran hivatkozott Mantak Chiaval való együttműködésének tapasztalataira és Ni Hua Chingre.

Ni Hua Ching megkérdőjelezhetetlen tekintélynek és nagy tiszteletnek örvendett a kínai harci művészeteket tanulmányozók körében, főleg azok között, akik ezt a művészetet önfejlesztés útjának tekintették. Az Amerikában élő kínai mesterek is a legnagyobb tisztelettel beszéltek róla, és nagyon büszkén említették, ha személyes találkozás is létrejöhetett köztük.

Minek köszönhette Ni Hua Ching az ismertségét és népszerűségét?

Azt hiszem annak a közvetlen nyelvezetnek, amellyel sikerült átadni a „nyugatnak” egy több évezredes hagyományokon nyugvó, abból építkező rendszert. Tradíció és közérthetőség, gyakorlati, működő és használható tudás, alkalmazható módszerek, ez mind – mind jellemzik.

És a „nyugat,” így amerikai is, vevő volt, vevő ma is az eredeti forrásból származó tudásra. Az önfejlesztés taoista módjának elterjesztésében hatalmas és egyedülálló szerepe van Ni Hua Chingnek.

Komolyan vette küldetését, munkásságát több mint 120 megjelent könyv jelzi, főleg angol, illetve kínai nyelven publikált. Miután Tajvanról Kaliforniába költözött minden adott volt ahhoz, hogy a világban is megismerjék őt, és egyre jobban elterjedjen az általa közvetített hagyomány: Az Egyetemes Út. Az amerikai háttér, a korszerű gondolkodás és a taoista művészetek találkozása gyümölcsözőnek bizonyult.

Miközben utazásaimat követően egyre szaporodtak angol nyelvű könyvei tőle a polcomon, egyszer csak megjelent magyarul is. Ebben a speciális tárgykörben, a minőséget mindig szem előtt tartó kiadó, a Lunarimpex elkötelezett munkájának köszönhetően az ismert és elismert, méltán világhírű mesterek – Yang Jwing Ming, Liang Shou Yu, Mantak Chia – magyarra fordított és kiadott könyveinek sorában, Ni Hua Ching művei is elérhetővé váltak.

Belső alkímia

Ni Hua Ching: Belső Alkímia c. könyve különleges bepillantást enged abba az átalakulási folyamatba ahogy a taoisták a testre, energiára és szellemre tekintenek. Egyes lépések és tanácsok – ezt hamar felismerjük – együtt rezegnek velünk, igazságtartalmukkal azonosak vagyunk. Évezredes bölcsességek amiket olvasunk, mégis frissen hatnak a mindennapokban.

A szövegek tanulmányozása, főleg ha kapcsolódik is valamilyen gyakorlati rendszerrel, mint a tai chi, chi kung, vagy taoista meditáció, örömteli módon alakítja át mindennapjainkat, és vezet bennünket igazi lényegünk felé.

Ni Hua Ching: Belső alkímia
“A belső alkímia ugyanazokra az alapelvekre épül, mint a főzés: az ember saját energiájának finomítását jelenti.”